Ha mindent tudni szeretne az ES Teck (korábban EIS / ESG) vizsgálat mentéről 


Egy falat biokémia

Ha ismerjük egy molekulában, a szövetekben az ionkoncentrációt, és mérjük az elektromos áramot, ami átfolyik a testen, akkor meg tudjuk mondani, hogy egy adott molekulából mennyi van a szövetekben (Frederick Gardner Cottrell, 1877-1948 ). Az ESG vizsgálat során ionkoncentrációt mérünk. Az ionok töltéssel rendelkező részecskék, ezek a töltések vezetik az egyenáramot, a töltés pedig jellemez egy adott területet, egy adott szervet.

Az ESG (ElectroSomatoGram) illetve a továbbfejlesztett változata, az EIS (Electro Interstitial Scan) egy új, korszerű vizsgálómódszer, mely remek kiegészítése a betegségek diagnosztikájában már bevált módszereknek. Igen érzékeny technikáról van szó, 89% érzékenység jellemzi, bizonyítván ezzel a jogos helyét a 21 századi diagnosztikai eljárások között.

Az ES Teck vizsgáló módszer a legfrisebb továbbfejlesztése AZ EIS-nek. Itt nemcsak az értékelő szoftver, hanem a hardver is kiegészült egy újabb vizsgálati egységgel. Ez a spektrofotometria, mely az alábbiakat foglalja magába:

  • Pulzoximetria (SPO2)
  • Photoelectrical Plethysmograp (Puzus hullám analízis – PWA)
  • Szívritmus variabilitás (Autonóm idegrendszer vizsgálata – ANS)


A mérés a chronoamperometria elvén alapul, alacsony, 1,28 V-os áramot vezetünk 6 elektródán (két tenyér, két talp, két homloki) keresztül a teljes testen keresztül. A vizsgálat során a 6 elektródon kívül a bal kéz (többnyire mutatóujjára) ujjára kerül egy kis csipesz, mely az ujjban lévő keringés vizsgálatán keresztül adj a számítógépnek rengeteg információt a szervezet működésről. A mérés 5 percet vesz igénybe, további előnye tehát a gyorsaságon kívül, hogy fájdalommentes, kényelmesen, könnyedén elvégezhető, valamint azonnal értékelhető eredményt ad. 

A mérés során a szervezet folyadék-, ionösszetételét, pH értékeket, savasság-lúgosság mértékét elemzi a gép, 22 folyadéktérre bontva a szervezetet, melyet az elemzés során szervekre, szervrendszerekre bont vissza.

Az ES Teck vizsgálat során információt kapunk a szervezet működéséről, melyről részletesen az alábbi linkre kattintva tájékozódhat

A mérést nem befolyásolja az adott pillanatnyi állapot, nem kell éhgyomorra lenni, mivel az elemzés a sejtszintű folyamatokat jelzi, nem az aktuálisan vérből mért paramétereket. Ezáltal nem csak pillanatnyi képet ad a szervezet működéséről, hanem tendenciákat mutat, a sejtek napi átlagos anyagcsere folyamatait jelzi.

A vizsgálat elvégzése előtt 8 órával tilos sportolni, szaunázni vagy bármilyen más nagyon aktív fizikai munkát végezni. Ezek megváltoztathatják a szervezet savasságát és lúgosságát, ezáltal a vizsgálati eredményt.

Az ES Teck vizsgálat előtt javasolt eltávolítani a színes körömlakkot a bal kézről, mert ez megváltoztathatja a vizsgálati eredményt.

Tapasztalatunk az ES Teck vizsgálat végzésében

A CHILOPASS Egészségközpontban az elmúlt 6 évben közel 6000 páciensnél végeztünk el ES Teck (korábban EIS / ESG) mérést. A vizsgálat által szolgáltatott “diagnózis” viszont nem magától értetődő. Az ES Teck vizsgálat függetlenül a hasznától, értékétől, csak egy eljárás, nincs létjogosultsága egy szolgáltatást fémjelezni. Komoly szakmai múlttal rendelkező, tapasztalt orvosra van szükség az értékeléshez és az azt követő terápiához, így a látszólag különböző betegségek közös kiinduló oka tisztázódik, és ezzel lehetővé válik a megfelelő oki terápia.

Az ES Teck egy értékes vizsgáló eszköz, de önmagában semmit nem ér.

A CHILOPASS Egészségközpontban az ES Teck vizsgálat során kapott eredményt kiegészítjük a páciens életmódjáról nyert tesztekkel, felmérésekkel. Ezen információk alapján kap a páciens egy állapotfelmérést, betegség-kockázat elemzést és személyre szabott életmód és táplálkozási tanácsadást. A CHILOPASS programok elsősorban az állapotfelmérést követő terápiában, az életmód programokban különlegesek, melyek már az ES Teck vizsgálat bevezetése előtt is folyamatos fejlesztés alatt voltak, hiszen az egészségközpontban már 9 éve foglalkozunk fogyókúrával és életmód tanácsadással, az ES Teck vizsgálattal csak tovább finomítottuk az eljárásokat illetve fokoztuk a hatékonyságát.

A CHILOPASS több

A vizsgálatot követően az orvosi tanácsadás során elmagyarázzuk az ES Teck vizsgálat eredményét, hogy milyen mértékben tér el az egészségestől, és ez miből adódhat. Ezt követően kidolgozunk egy programot az életmódváltásra. Ezt újabb találkozás követi, amikor a kontroll ES Teck vizsgálat során összehasonlítjuk a korábbi eredményekkel, felmérve az életmódváltás sikerességét.