Maszk – szükséges-e hordani? 

Véd a maszk?

 

Milyen maszk kit véd és kitől?

 

Ártalmas a maszk?

A társadalmi felelősségvállalás fontossága

 

ÉN túlélem, de

 

KIT fertőzök meg?

 

Rajtam múlhat a nagymamám élete?

 

Megakadályozza-e a fertőzést?

A sebészi arcmaszkok használata meggátolhatja tünetes betegek esetén a koronavírus és az influenzavírus emberről-emberre történő átvitelét – derül ki egy, a Nature folyóiratban nemrégiben publikált kutatásból. A vizsgálat során 246 résztvevő bevonásával tesztelték az arcmaszkok szűrőképességét.

A légúti vírusok terjedése levegőben és a sebészi maszkok hatékonysága

A légúti vírusinfekciók által okozott tünetek széles skáláját összefoglalóan akut légúti megbetegedésként, vagy közönséges megfázásként ismerjük. Bár általában enyhe lefolyást mutatnak, egyes esetekben súlyos megbetegedést, vagy halált okozhatnak. Ezen vírusok emberről emberre történő terjedése direkt vagy indirekt kontaktus, légúti nyálcseppek (>5 µm), illetve aeroszolok (≤5 µm) útján történhet. Mint ismert, a kézhigiéné és az arcmaszkok használata fontos szerepet játszhat az influenzavírus terjedésének megakadályozásában, de egyéb légúti vírusok (köztük a COVID-19) esetén hatékonyságuk még nem tisztázott.

A sebészi maszkok eredetileg a páciensek védelmére szolgáltak a viselő (sebész) által okozott sebfertőzés és kontamináció megakadályozására, és csak később alkalmazták egészségügyi dolgozók fertőződésének megelőzésére. Ugyanakkor a sebészi maszkok szűrőképességéről csak in vitro adatok állnak rendelkezésre.

Egy nemrégiben megjelent tanulmányban koronavírusok, influenzavírusok és rhinovírusok esetében vizsgálták a cseppfertőzés és aeroszol útján történő terjedést. Akut légúti megbetegedésben szenvedő gyermekek és felnőttek bevonásával számszerűsítették a kilégzett levegő vírustartalmát és mennyiségét, illetve vizsgálták a sebészi maszkok szűrőképességét.

A vizsgálat során 246 résztvevő került bevonásra, majd randomizálást követően 124 alany maszk viselése mellett és 122 egyén maszk nélkül biztosított kilégzési, illetve torok- és orrváladék mintát. A 246 páciensből 123 egyén esetén legalább egy légúti vírust kimutattak RT-PCR (reverz transzkripciós polimeráz-láncreakció) segítségével (ebből 111 esetben: humán koronavírus n=17; influenzavírus n = 43; rhinovírus n = 54; ebből egy páciens esetén korona- és influenzavírus fertőzés, illetve két alany esetén influenza-és rhinovírus fertőzés együttesen állt fent).

Eredményeik alapján általánosságban elmondható, hogy a vírusürítés mértéke magasabb volt az orrváladék mintában, mint a torokváladékban mindhárom vírus esetében, továbbá maszk viselése nélkül kimutatható volt a vírus RNS mind a légúti partikulumokból, mind aeroszolból.  Maszk viselése nélkül a koronavírus tekintetében a  légúti nyálcseppminták 30 százalékában, míg az aeroszol minták 40 százalékában volt kimutatható a vírus. Ezzel szemben maszk viselése mellett sem a légúti partikulumok, sem az aeroszol mintáiban nem detektáltak vírust, ez az aeroszol esetén szignifikáns különbséget, míg a légúti partikulumokat tekintve csökkenő tendenciát jelentett. Maszk használata nélkül influenzavírus esetén a légúti részecskék 26 százalékában, az aeroszol minták 35 százalékában mutatták ki a vírust, míg maszk viselése mellett szignifikánsan csökkent a víruskimutatás a légúti részecskékben.           

Vizsgálatukban a sebészi arcmaszkok használata szignfikánsan csökkentette az influenzavírus RNS  légúti nyálcseppekben, illetve a koronavírus RNS aeroszolban való kimutathatóságát, illetve további csökkenő tendenciát mutatott a koronavírus RNS légúti partikulumokból történő detektálhatósága. Ezen eredmények szerint a sebészi arcmaszkok használata meggátolhatja tünetes betegek esetén a koronavírus és az influenzavírus emberről-emberre történő transzmisszióját.

Fábián Alexandra

Forrás:   https://www.nature.com/articles/s41591-020-0843-2

Respiratory virus shedding in exhaled breath and efficacy of face masks

Nancy H. L. Leung, Daniel K. W. Chu, Eunice Y. C. Shiu, Kwok-Hung Chan, James J. McDevitt, Benien J. P. Hau, Hui-Ling Yen, Yuguo Li, Dennis K. M. Ip, J. S. Malik Peiris, Wing-Hong Seto, Gabriel M. Leung, Donald K. Milton & Benjamin J. Cowling

https://doi.org/10.1038/s41591-020-0843-2

Okoz-e oxigénellátási zavart?

Elmélet – hipotézis:

Logikus lenne, hogy okoz, mert eltakarjuk a kilégzést és részben visszaszívjuk a kilélegzett levegőnket. Így kevesebb oxigénhez jutunk és több széndioxidot lélegzünk vissza

 

De a gyakorlatban nem így van!

Több videó is van az interneten, ahol orvosok megmutatják a vér oxigénszintjét mutató pulzoximéterrel, hogy nem változik maszk felvétele után sem, hanem tökéletes marad.

De ez így logikus is! Gondoljon bele mindenki, hogy az orvosi maszkot videlő orvos így operál. Érdekes lenne, hogyha egy idegsebész egy 6 órás műtétet (amit mikroszkóp alatt végez és hajszálpontos kézmozdulatok kellenek hozzá az agyban) az orvosi maszk miatt oxigénhiányosan végezne el. Itt a legkisebb koncentráció kiesés is végzetes lehetne. Mivel az orvosi maszk mindenhol alapvető a műtétek során, ha ez oxigénhiányt okozna, az nagy baj lenne.

 

 

Az EGYETLEN ÚT, amit tud tenni az egészségéért, amivel HATÉKONYAN CSÖKKENTHETI a koronavírus ( COVID-19 ) fertőzés károsító hatását

 

az ÉLETMÓDJÁN JAVÍTANI!

 

Mert akkor az IMMUNRENDSZERE is optimálisan fog működni és abba a 90%-ba kerül, aki komoly tünet és kórházi kezelés nélkül legyőzi a koronavírust.

 

Ugye ezt szeretné?

 

Vissza a főloldalra

Immunteszt és életmódfelmérés a saját rizikóm megismerésére

Meg akarom tudni, hogy a jelenlegi életmódom milyen rizikót rejt a koronavírus ( COVID-19 ) fertőzés esetén az egészségemre nézve