Miért fontos a kromatográfiás vizsgálat?

Az mindenki számára egyértelmű, hogy a növények hatékonyabbak és jobban hasznosulnak, mint a kémiai ipar által gyártott mesterséges utánzataik gyógyszertári készítmények formájában.

Erre a legyegyszerűbb példa egy növény vitamin és antioxidáns tartalma egy gyógyszertári, mesterséges vitaminkészítménnyel összehasonlítva. Érdemes kipróbálni és növényi koncentrátum tabletta és egy mesterséges tabletta pohár vízben való feloldósását. A természetes (ha nincsn benne plusz hordozóanyag), rögtön feloldódik, a mesterséges pedig akár több órán át is elhúzódhat.

Viszont a növényekben rejlik egy nagy veszély! Ez a környezetszennyező anyagok raktározása.

Ma nem kötelező vizsgálni a növényeket szennyezés szempontjából. Ezért lehetett téglaporos a pirospaprika, vagy ezért zártak ki sportolót az Olimpiáról dopping miatt, pedig csak olyan halat fogyasztott, melyet tudtán kívül a haltenyésztés folyamán növekedési hormonnal kezeltek és ezt mutatták ki doppingként a sportolónál.

Saját tapasztalom pedig létfontosságúvá tette a kromatográfiás vizsgálatot, mellyel ki lehet mutatni minden növényből az esetlegesen benne lévő káros anyagokat. Két éves koromban a szüleimet kórházba szállították gombamérgezéssel. Legalább is ez rántottgomba fogyasztása után történt és két hétig infúziós kezeléssel lehetett az életüket megmenteni. Én azért élek, mert túl kicsi voltam még a rántott gomba fogyasztásához. Az érdekes az volt, hogy jó gombát fogyasztottak, amit a piacon, hivatalos gomba árustól vettek, ami be is volt vizsgálva. Így a gomba nem igazán okozhatta a mérgezést. Utóbb kiderült, hogy a gombaszedő egy olyan erdőrészen szedte a gombát, ami mellett nem messze egy mező volt, amit éppen a mezőgazdaság lepermetezett és egy rossz irányból fújó szél bevitte az erdőbe is a permetszert. Így nem gomba, hanem permetszer okozta a mérgezést.

Számomra ez a példa mutatott rá, hogy milyen fontos a kromatográfiás vizsgálat, amivel ezeket a véletlenszerű szennyezéseket is ki lehet mutatni. Manapság olyan nagy az ipari tevékenység, hogy bármikor előfordulhat szennyeződés a legnagyobb elővigyázatosság mellett is. A növények termesztése körüli farmokból, a levegőből, a vízből. Gondolok a japán sugárszennyezésre a halakban, vagy a többször előfordult kínai növények penészgomba szennyeződése, vagy a szennyezett zöldtea miatt végzett májátültetésre. Ezért vagyok óvatos a teákkal és a növényekből készült étrendkiegészítőkkel. Ezért javaslom csak olyan tea vagy természetes étrendkiegészítőfogyasztását, amit előtte kromatográfiával bevizsgálatak.

 

Dr. Hegedűs György