Prosztatarák szűrés

A prosztatarák gyakorisága és hagyományos vizsgálata, szűrése

A prosztatarák a férfiak negyedik leggyakrabban előforduló rosszindulatú elváltozása hazánkban, évente átlagban 2400 új beteget diagnosztizálnak, és évente 1400-an halnak meg ebben a betegségben. A jelenlegi gyakorlat az, hogy a PSA vizsgálat (vérvételből kimutatnak egy olyan anyagot, emlyet a prosztata termel és ennek emelkedése a prosztata betegségeire utal) és RDV (rectalis digitalis vizsgálat, amikor az urológus a végbélen át megtapintja a prosztát és keresi ezáltal az eltéréseket) alapján döntenek a prosztata biopszia elvégzéséről. Amennyiben a PSAeléri a 4 ng/ml szintet, akkor felmerül a prosztata daganat gyanuja.

Prosztata biopszia

Az urológiában az emelkedett PSA érték miatt proszata biopsziát végeznek, ez szövettani mintavétel, mely során a végbélen keresztül ultrahang segítségével egy vékony tűvel 1-16-szor beszúrnak a prosztatába és a kivett pici prosztata darabokat elküldik szövettani vizsgálatra.

Miért végeznek feleslegesen prosztata biopsziát?

A PSA eredményét megemelheti viszont megnagyobbodott, de nem rákos prosztata, prosztata gyulladás vagy a prosztata egyéb fizikai behatása, pl. kerékpározás, kemény széklet, prosztata masszázs stb. Ilyen esetekben az emelkedett PSA érték nem kórjelző a prosztata rák betegségre. Mivel proszata gyulladása és megnagyobbodása nagyon gyakori, ezért a „kissé” megnövekedett PSA (4-10 ng/ml) érték hátterében gyakran nem prosztata rák áll. Az emelkedett PSA csak 73,9%-ban jelent csak prosztata rák betegséget (szenzitivitása 73,9%, specifitása 51,9%), így 26,1%-ban rákra utal, de igazából nem az. A rosszul megítélt és elvégzett prosztata biopsziák mindössze kb. 23%-ában igazolódik a prosztatarák. Ez sajnálatos módon azt jelenti, hogy az elvégzett biopsziák közel 77%-a felesleges beavatkozás, amely jelentős többletköltsége mellett kellemetlenségnek és komplikációknak teszi ki a betegeket.

Pontosabb a prosztata genetikai vizsgálata – PCA3

Újabban egy genetikai vizsgálat elvégzése tud segíteni az ilyen bizonytalan, „kissé” emelekdett PSA eredmény esetén.
A PCA3 gén kizárólag prosztata szövetben mutatható ki. Proszata rák esetén a prosztata sejtek 60-100x több PCA3 mRNS anyagot termelnek, mint a normál sejtek. A Gen-Probe PROGENSA™ PCA3 teszt egy magas érzékenységű molekuláris biológiai teszt, mely a PCA3 gén pontos mennyiségi meghatározását teszi lehetővé – az egyébként is indokolt – RDV-t követő első vizeletmintából. A teszt eredménye az ún. PCA3-érték, mely közel 80-85%-os biztonsággal jelzi előre a biopszia eredményét. Azaz míg a PSA biztossága 73,9%, addig a PCA3 vizsgálat ezt kb. +10%-kal meg tudja emelni, így a felesleges prosztata biopsziákat ennyivel csökkenteni.Sajnos elég drága a vizsgálat ára és saját zsebből fizeti a páciens: 75.000 Ft.

A legújabb, legbiztosabb vizsgáló módszer, az ES Teck vizsgálat

Ezt a módszert kifejezetten azok számára fejlesztették ki, akiknek kissé emelkedett a PSA értéke (4-10 ng/ml)

A PSA érték birtokában elvégezve a fájdalmatlan, 5 perces ES Teck vizsgálatot, azonnal megtudhatja a páciens, hogy mekkora a prosztata rák rizikója és el kell-e végezni a prosztata biopsziát. Az ES Teck vizsgálat során mindössze a kezeit és talpait kell ülő helyzetben egy fémelektródra helyezni, a homlokára tesznek két picit elektródot illetve az egyik ujjára egy kis csipeszt. Így kell ülnie öt percen át.

Minden más vizsgálatot meghaladó 91,5%-os érzékenysége van (91,5%-os szenzitivitás és 59,3%-os specificitás). Így mindössze 8,5% a téves prosztata biopszia lehetősége, mely jóval kevesebb a csak PSA vizsgálat 26%-os, illetve a költséges PCA3 vizsgálat 15-20%-os tévedésével. 

 Vizsgálat Érzékenység a vizsgálat által javasolt FELESLEGES prosztata biopszia A vizsgálat költsége
 PSA 73,9 % 26,1 % 0 – 3.500 Ft
 PCA 3 80-85% 15-20% 70.000 – 75.000 Ft
 ES Teck 91,5% 8,5% 15.000 Ft

 

Az alábbikaban bemutatjuk az ES Teck vizsgálat prosztatarákra való érzékenységének tudományos publikációját:

ES Complex clinical investigation: Prostate affection Screening Test
(As reference to the prostate biopsy results): Specificity and Sensitivity

Darci Schiavon de Abreu. Bioimpedance and chronoamperometry as an adjunct to prostate-specific antigen screening for prostate cancer. Cancer Management and Research 2011:3 109–116

The PSA test had a sensitivity of 73.9% and specificity of 51.9% using a cutoff value > 4 (Fig.1)  and a sensitivity of 52.2% and specificity of 81.5% using a cutoff value ≥ 5.7 and P = 0.03 (Fig.2). The delta of the electrical conductivity (DE) of the left foot-right foot pathway had a sensitivity of 62.5% and specificity of 85.2%, with a cutoff value ≤ -5 and P = 0.0001 (Fig. 3). Algorithms comprising the delta of electrical conductivity and PSA showed a sensitivity of 91.5% and a specificity of 59.3%, with a cutoff value ≤ -10.52 and P = 0.0003 (Fig. 4).

Prostate cancer screening

Az eredeti megjelent cikket ide kattintva olvashatja el:

Bioimpedance and chronoamperometry as an adjunct to prostate-specific antigen screening for prostate cancer.
Darci Schiavon de Abreu
Department of Urology, Hospital Unimed de Limeira, Sao Paulo, Brazil.
Cancer Manag Res. 2011; 3: 109–116